Τα λίπη (λιπίδια) είναι αναγκαία για τη ζωή μας, αλλά υπάρχουν καλά και κακά λιπίδια. Η αγωγή κατά του HIV μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κακών λιπιδίων. Είναι σημαντικό να παρακολουθείς σε τακτική βάση τις τιμές των λιπιδίων σου, είτε ακολουθείς αγωγή είτε όχι.
Τα λιπίδια είναι λίπη που έχουν απορροφηθεί από το πεπτικό σύστημα και έχουν μετατραπεί σε υλικό που αποθηκεύεται και αξιοποιείται σαν πηγή ενέργειας. Τα λιπίδια είναι αναγκαία για μια υγιή ζωή, αφού συμμετέχουν στη συντήρηση των μυών και των οστών και είναι επίσης απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη λιπιδίων, η λεγόμενη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.
Τα τριγλυκερίδια (TG) βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος και η παρουσία τους σε παθολογικά υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθειες, φλεγμονή του παγκρέατος, καθώς και διαβήτη. Η χοληστερίνη διακρίνεται σε δύο διαφορετικούς τύπους. Η Λιποπρωτεΐνη Υψηλής Πυκνότητας (HDL) απομακρύνει τη χοληστερίνη από το σώμα και είναι επομένως γνωστή σαν «καλή χοληστερίνη». Η Λιποπρωτεΐνη Χαμηλής Πυκνότητας (LDL) μεταφέρει τη χοληστερίνη σε όλο το σώμα, μπορεί να αποθηκευτεί σε μεγάλες ποσότητες και είναι γνωστή ως «κακή χοληστερίνη». Τα υψηλά επίπεδα συνολικής χοληστερίνης και κακής χοληστερίνης ενοχοποιούνται για τις καρδιακές παθήσεις.
Στις εξετάσεις αίματος που κάνουμε για τον προσδιορισμό των λιπιδίων, μετράμε τα επίπεδα της συνολικής χοληστερίνης, της καλής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Είναι σημαντικό να μην έχεις φάει προτού σου πάρουν δείγμα αίματος, αφού ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά θα δείξει ασυνήθιστα υψηλές τιμές, αν ακολουθήσει αιμοληψία αμέσως μετά. Τα επίπεδα χοληστερίνης αυξάνονται και για τους άντρες και για τις γυναίκες με την πάροδο του χρόνου. Αν πέσουν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης και αυξηθούν τα επίπεδα καλής χοληστερίνης, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η αντιρετροϊκή αγωγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των λιπιδίων (η λεγόμενη υπερλιπιδαιμία). Ο γιατρός που σε παρακολουθεί τακτικά θα σου δώσει συμβουλές σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου και την αγωγή σου. Οι έρευνες δείχνουν ότι η λήψη φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης κάνει καλό στο γενικό πληθυσμό προχωρημένης ηλικίας. Έχουμε μια ποικιλία από φάρμακα στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τους διάφορους τύπους υψηλής χοληστερίνης. Το πιο κοινό φάρμακο είναι οι στατίνες. Όσον αφορά τα οροθετικά άτομα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διαλέξουμε μια στατίνη που να έχει λιγότερες παρενέργειες και να είναι λιγότερο πιθανό να αλληλεπιδράσει με την αντιρετροϊκή αγωγή.