2.5 Το κάπνισμα και πώς να το κόψετε

Το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία και την ευεξία και εθίζει το άτομο μέσω της νικοτίνης. Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα υπονομεύεται, οι οροθετικοί καπνιστές γίνονται πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση μορφών καρκίνου που δεν σχετίζονται με το AIDS, όπως είναι ο καρκίνος των πνευμόνων. Η μόλυνση με ηπατίτιδα C αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ:

Υποκατάστατα νικοτίνης: Κυκλοφορούν με τη μορφή αυτοκόλλητου, παστίλιας, ηλεκτρονικού τσιγάρου και τσίχλας. Είναι διαθέσιμα σε όλα τα φαρμακεία και δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αγορά τους. Σύμφωνα με τις μελέτες, τα υποκατάστατα νικοτίνης βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος ή ατμίσματος όπως είναι η πιο δόκιμη ορολογία. Έχει την ίδια αίσθηση και την ίδια γεύση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, ενώ ταυτόχρονα παρέχει στους καπνιστές την ευχαρίστηση που προσδοκούν από το κάπνισμα, χωρίς όμως πολλά από τα προβλήματα που αυτό προκαλεί. Περιέχει κατά κύριο λόγο προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη και κατά δεύτερο λόγο νερό, νικοτίνη (προαιρετικά) και αρωματικές ουσίες για τη γεύση.

Champix (βαρενικλίνη): Δισκίο για λήψη από το στόμα, το οποίο ανακουφίζει από την ανάγκη για τσιγάρο και από τα συμπτώματα στέρησης και διπλασιάζει την πιθανότητα οριστικής διακοπής του καπνίσματος σε σχέση με άλλα ανάλογα φάρμακα. Το Champix επενεργεί στο κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου και μειώνει την ευχαρίστηση που νιώθουν οι καπνιστές όταν καπνίζουν. Αυτό σημαίνει ότι αν ο πρώην καπνιστής υποτροπιάσει και καπνίσει ένα τσιγάρο, θα το βρει λιγότερο απολαυστικό σε σχέση με το παρελθόν και άρα είναι πιο πιθανό να το κόψει οριστικά.

Zyban (βουπροπιόνη): Το άλλο δισκίο για λήψη από το στόμα, το λεγόμε-

ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ και ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΙ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ: ποιοι τα πάνε καλύτερα;

Ορισμένες παθήσεις που συνδέονται με την οροθετικότητα, όπως η μυκητίαση του στόματος, εμφανίζονται συχνότερα σε οροθετικούς καπνιστές απ’ ότι σε οροθετικούς μη καπνιστές.

  • Παθήσεις που συνδέονται με το κάπνισμα και επηρεάζουν τους πνεύμονες, όπως το εμφύσημα και ο καρκίνος των πνευμόνων, εμφανίζονται συχνότερα σε οροθετικούς καπνιστές σε σχέση με αυτούς που δεν καπνίζουν.
  • Η πνευμονία που συνδέεται με το AIDS (PCP) είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε οροθετικούς καπνιστές.
  • Από μελέτες που έχουν γίνει στο γενικό πληθυσμό, υπάρχει αδιάσειστη τεκμηρίωση ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και υψηλής πίεσης, και ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος στους οροθετικούς. Επομένως, το κάπνισμα σε συνδυασμό με την οροθετικότητα, αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω προβλημάτων. Η δε γήρανση αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Είναι δύσκολο να κόψουμε το κάπνισμα, αφού πρόκειται για εθισμό, τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό. Οι ψυχολογικές πτυχές του εθισμού είναι περίπλοκες. Τα υποκατάστατα νικοτίνης που κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται συγκεκριμένα φάρμακα. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί μια πιο ολιστική προσέγγιση, όπως ομαδική ή ατομική ψυχοθεραπεία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η φαρμακευτική αγωγή ως υποκατάστατο του καπνίσματος σε συνδυασμό με την ομαδική ή/ και ατομική ψυχοθεραπεία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει διάφορα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος σε κάποια νοσοκομεία. Επίσης υπάρχουν ιδιωτικά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος συμβουλευτείτε το παράρτημα 4.