2.7 Γυμναστική – Τι γυμναστική και πόση γυμναστική;

Είδος γυμναστικής / Θετικά αποτελέσματα

Γιόγκα, Πιλάτες / Βελτίωση της ευλυγισίας και του μυϊκού τόνου

Αεροβική άσκηση, όπως τζόκινγκ, κολύμβηση και ποδηλασία / Καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, ενδυνάμωση των οστών

Βάρη & Ασκήσεις αντίστασης / Μυϊκή δύναμη, αντοχή των οστών και γενικότερη αντοχή

Όλοι ξέρουμε ότι η γυμναστική προάγει την ευεξία. Το ίδιο ισχύει για όσους γερνούν ή είναι οροθετικοί. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι οι μύες και τα οστά εκφυλίζονται με τη γήρανση, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την οροθετικότητα και την αντιρετροϊκή αγωγή, συνεπάγεται ότι γίνονται πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς. Επομένως, τα προγράμματα γυμναστικής πρέπει να προσαρμόζονται στον κάθε άνθρωπο εξατομικευμένα, προκειμένου να αποφευχθούν οι τραυματισμοί.

Η σωματική άσκηση έχει πολλά οφέλη: Βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα της καλής εμφάνισης. Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η άσκηση μειώνει την πίεση και τη συνολική χοληστερίνη και αντιστρόφως αυξάνει την καλή χοληστερίνη, γνωστή ως «HDL», ιδιαίτερα σε άτομα με σύνδρομο απίσχνασης, που μπορεί να έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα HDL.

Οι αλλαγές στο σώμα που συχνά προκύπτουν από την οροθετικότητα ή/και από την αντιρετροϊκή αγωγή βελτιώνονται με την άσκηση, ειδικά το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση. Η συσσώρευση λίπους προκαλεί προδιάθεση για διαβήτη. Τόσο η μείωση της χοληστερίνης, όσο και η μείωση της συσσώρευσης λίπους ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.
Οι συμβουλές ενός επαγγελματία, για παράδειγμα ενός προσωπικού γυμναστή, ενός φυσικοθεραπευτή ή ενός οστεοπαθητικού μπορεί να σε βοηθήσουν να σχεδιάσεις και να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Είναι σημαντικό να σχεδιάσεις το πρόγραμμά σου με βάση τη διατροφή σου και τις ώρες των γευμάτων σου. Οι διατροφολόγοι μπορούν να σε συμβουλεύσουν για τις καλύτερες τροφές που μπορείς να καταναλώσεις πριν και μετά από την άσκηση (βλ. Παράρτημα 3).

Οι έρευνες δείχνουν ότι η τακτική και ήπια άσκηση είναι εξαιρετικός τρόπος για να μπει κανείς σε πρόγραμμα και να διατηρεί το καρδιαγγειακό σύστημα υγιές. Για παράδειγμα, ένα ολοκληρωμένο καθημερινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ζωηρό περπάτημα για 30-60 λεπτά σε κρατά σε καλή φυσική κατάσταση μέσα από αεροβική άσκηση και είναι απίθανο να προκαλέσει τραυματισμούς ακόμα και στα πιο αγύμναστα άτομα. Η άσκηση με βάρη, γνωστή και ως ασκήσεις αντίστασης, είναι εξαιρετική για τη συντήρηση της υγείας των οστών και την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Μίλησε με κάποιον επαγγελματία για να συζητήσετε ποιο πρόγραμμα άσκησης ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου και στις προτιμήσεις σου.