2.8 Θέματα εμφάνισης

Η λιποδυστροφία σημαίνει την αναδιανομή λίπους στο σώμα σου, η οποία μπορεί να λάβει δύο μορφές: είτε λιποατροφία (απώλεια λίπους) ή λιποϋπερτροφία (συσσώρευση λίπους).

Παρ’ όλο που δεν έχει εξακριβωθεί μία συγκεκριμένη αιτία για τη λιποδυστροφία, ορισμένοι παράγοντες που θεωρείται ότι συντελούν στην εμφάνισή της είναι οι εξής: Η αντιρετροϊκή αγωγή (κάποια φάρμακα ενοχοποιούνται περισσότερο από άλλα, ιδιαίτερα κάποια που πλέον δε χρησιμοποιούνται), ο αριθμός των CD4 πριν από τη θεραπεία, η διατροφή, το οικογενειακό ιστορικό και το κάπνισμα. Η λιποδυστροφία προκύπτει και λόγω της γήρανσης. Η λιποατροφία προσώπου αναφέρεται στην απώλεια λίπους στα μάγουλα και τους κροτάφους. Η εν λόγω κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση και άγχος σε ορισμένους οροθετικούς, αφού πολλοί την αντιμετωπίζουν σαν σήμα κατατεθέν της οροθετικότητας και κατά συνέπεια νιώθουν ότι στιγματίζονται και χάνουν την αυτοπεποίθησή τους.

Η λιποατροφία επηρεάζει επίσης το σώμα και είναι παρόμοια με την απώλεια λίπους που παρατηρούμε στα μπράτσα, τα πόδια και τα οπίσθια των ατόμων που γερνούν.

Η λιποϋπερτροφία αφορά τη συσσώρευση λίπους μέσα στο σώμα, γύρω από τα εσωτερικά όργανα, αλλά και πιο εμφανώς στα στήθη ανδρών και γυναικών και γύρω από τη μέση. Το ίδιο φαινόμενο εμφανίζεται και όταν ένας άνθρωπος γερνάει. Μπορεί επίσης να συμβεί και στην περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη («αυξημένο σάκχαρο») για την οποία πρέπει κάποιος να ελεγχθεί. Είναι δύσκολο να διακρίνεις πάντοτε την «απλή» αύξηση βάρους από τη λιποϋπερτροφία. Η έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής οδηγεί στην αποκατάσταση της υγείας σου και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους, όχι πάντοτε σε μέρη που θα ήθελες.

Συνεχώς προκύπτουν νέα στοιχεία για το ποια φάρμακα ευνοούν ή όχι τη λιποδυστροφία. Οι ειδικοί στον HIV μπορούν να σε συμβουλεύσουν αν χρειάζεται και πώς να αλλάξεις αποτελεσματικά την αγωγή που παίρνεις. Τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς περνάει ο καιρός και προκύπτουν νέα στοιχεία.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι στατίνες (υπολιπιδαιμική αγωγή) που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης φαίνεται ότι αποκαθιστούν το λίπος στα μπράτσα και στα πόδια. Πάντως, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα δεν συνεπάγονται αυτομάτως την εμφάνιση λιποδυστροφίας στο σώμα. Ούτε και αντιστρόφως.

Η γυμναστική ναι μεν φαίνεται να βοηθάει, όμως στα περισσότερα άτομα παραμένει μια ποσότητα λίπους γύρω από τη μέση και στα στήθη. Η άσκηση με βάρη, γνωστή ως άσκηση αντίστασης, βοηθάει στην αποκατάσταση της μυϊκής μάζας στα μπράτσα και στα πόδια.

Η λιποατροφία στα οπίσθια μπορεί να κάνει πολύ άβολες κάποιες στάσεις σώματος και να σου δυσκολέψει τον ύπνο αλλά και το να κάθεσαι. Τα εσώρουχα με επένδυση και τα φουσκωτά καθισματάκια είναι πιθανό να σε βοηθήσουν. Συζήτησέ το με τον γιατρό σου.

Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζονται αισθητικές παρεμβάσεις για τη λιποατροφία προσώπου, ανεξάρτητα από την οροθετικότητα. Οι εν λόγω παρεμβάσεις, γνωστές ως γεμίσματα ή εμφυτεύματα (fillers) του δέρματος χρησιμοποιούνται πλέον με επιτυχία και σε οροθετικούς από πολλούς ιδιώτες γιατρούς και στην Ελλάδα. Οι εν λόγω αισθητικές επεμβάσεις είναι σημαντικές για την ψυχολογία των οροθετικών που πάσχουν από λιποδυστροφία, αλλά δυστυχώς δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Έχε το νου σου για τυχόν αλλαγές στο πρόσωπο και το σώμα σου

Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη της λιποδυστροφίας, ενώ οι αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή και τον τρόπο ζωής θα βελτιώσουν την αίσθηση ευεξίας και την καλή εμφάνιση