2.6 Χρήση και κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι εθιστικό. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε σταθερή βάση μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της ηπατικής και καρδιακής λειτουργίας, σε οστεοπόρωση, καθώς και σε βλάβες στον εγκέφαλο, ειδικά ως προς τη μνήμη και το συντονισμό. Πολλές από τις παραπάνω λειτουργίες επιδεινώνονται και με τα γηρατειά, ενώ η οροθετικότητα μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να επισπεύσει τη διαδικασία.

Στην Ευρώπη, οι θάνατοι που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ είναι στις πρώτες θέσεις στη λίστα των αποτρέψιμων αιτιών θανάτου μετά από τους θανάτους που οφείλονται στην κατανάλωση καπνού. Το αλκοόλ, σε μικρές ποσότητες, συνήθως βοηθάει το άτομο να χαλαρώσει και να κοινωνικοποιηθεί. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αλλοιώσει τη διάθεση του ατόμου, να επιδράσει στο συντονισμό των κινήσεών του και να προκαλέσει εμετό και διάρροια, καθώς και μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που είναι γνωστή ως «οξεία μέθη» (δηλητηρίαση από οινόπνευμα).

Σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και να οδηγήσει σε μειωμένό αριθμό CD4. Μακροπρόθεσμα επηρεάζει και τη γνωστική λειτουργία. Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία της γήρανσης ή την οροθετικότητα, αμφότερες μπορεί να οδηγήσουν στην εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να σταματήσεις να πίνεις αλκοόλ αν υπάρχει συλλοίμωξη με ηπατίτιδα B ή C ή αν τα επίπεδα χοληστερίνης σου είναι υψηλά λόγω οροθετικότητας ή ως παρενέργεια της αγωγής που λαμβάνεις. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανοχή σου στην αντιρετροϊκή αγωγή μιας και κάποια αντιρετροϊκά μεταβολίζονται με παρόμοιο τρόπο από το συκώτι σου όπως το αλκοόλ. Η μέθη μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο καλά τηρείς την αντιρετροϊκή αγωγή σου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, έχει σημασία να καταναλώνεις αλκοόλ σε λογικά επίπεδα.

Κάνναβη

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές αποδείξεις ότι η κάνναβη έχει ιατρικές ιδιότητες. Κάποιοι οροθετικοί τη χρησιμοποιούν για να ανακουφίζονται από τον πόνο, ειδικά τον πόνο λόγω περιφερειακής νευροπάθειας, καθώς και για την αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας.

Ανησυχητικές είναι κυρίως οι συνέπειες από τη μακροχρόνια χρήση κάνναβης, μεταξύ αυτών οι καρδιακές παθήσεις, οι πνευμονοπάθειες όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα, καθώς και οι σοβαρές ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και η ψύχωση. Η γήρανση και η οροθετικότητα επηρεάζουν και οι δύο τους πνεύμονες. Η παρατεταμένη χρήση κάνναβης ενδεχομένως να χειροτερεύει την κατάσταση.

Άλλα «ψυχαγωγικά» ναρκωτικά

Όλα τα άλλα «ψυχαγωγικά» ναρκωτικά, όπως είναι η κοκαΐνη, η μεθαμφεταμίνη (κρίσταλ μεθ), χάπι «έκσταση», η κεταμίνη, το GBL-GHB και τα πόπερς, έχουν ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις. Το χειρότερο είναι ότι η χρήση τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωστή τήρηση της αντιρετροϊκής αγωγής, με αποτέλεσμα ο ιός να αναπτύξει αντοχή σε αυτή και να μην είναι πλέον αποτελεσματική. Η υπέρμετρη χρήση πολλών από τα παραπάνω ναρκωτικά μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας, για παράδειγμα στη γνωστική λειτουργία και στη μνήμη. Μάλιστα, αυτή η βλάβη πιθανώς να είναι μη αναστρέψιμη. Η χρήση ναρκωτικών μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω την υγεία ενός οροθετικού μεγαλύτερης ηλικίας, ο οποίος παρουσιάζει ήδη αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων.