2.3 Κρατώντας τον έλεγχο

Όσο καλά κι αν προετοιμαστεί κανείς, οι σωματικές και διανοητικές αλλαγές που συνοδεύουν τα γηρατειά απαιτούν αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μετά τις ρυτίδες, το πρώτο σημάδι γήρανσης στα υγιή άτομα είναι συνήθως η επιδείνωση της όρασης. Τα στιλάτα γυαλιά οράσεως έχουν βολέψει πολύ κόσμο. Από την άλλη πλευρά, το να αρχίσεις να ξεχνάς, να μην ακούς πια καλά και να χρειάζεσαι ακουστικά ή να χρησιμοποιείς βοηθήματα για να κινείσαι σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να δημιουργήσει άγχος ή/και κατάθλιψη. Πολλοί άνθρωποι σε μεγαλύτερη ηλικία χάνουν την ανεξαρτησία τους και και την αυτοπεποίθησή τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, έχει σημασία να γνωρίζουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και τα οποία θα μας διευκολύνουν να χειριστούμε τυχόν αναδυόμενες μορφές αναπηρίας.

Στο παρελθόν, η οροθετικότητα συχνά άφηνε τους ανθρώπους σε μια κατάσταση εξάρτησης για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της ζωής τους και τη ζωντάνια τους. Ευτυχώς, οι νέες θεραπείες για τον HIV επιτρέπουν μια φυσιολογική ζωή για τους περισσότερους. Όμως, η πρόωρη γήρανση που παρατηρείται στα οροθετικά άτομα αλλάζει ξανά τα δεδομένα. Η γνώση του ζητήματος και οι καλά οργανωμένες επιλογές που πρέπει να γίνονται με τη συμβολή των επαγγελματιών υγείας, καθώς και η διαρκής αναζήτηση ενός κατάλληλου τρόπου ζωής και προσαρμοσμένης φροντίδας υγείας, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας και του προσδόκιμου επιβίωσης.

Οι Μονάδες Λοιμώξεων (Μ.Λ.) που παρακολουθούν τα άτομα που ζουν με HIV, τα εξωτερικά ιατρεία και οι υπόλοιποι γιατροί του συστήματος υγείας στους οποίους απευθυνόμαστε για τυχόν προβλήματα υγείας αποτελούν σημαντικά σημεία αναφοράς για όσους θέλουμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο της υγείας μας. Αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμα πιο επιτακτική όσο μεγαλώνουμε και εμφανίζουμε νέες παθήσεις (είτε αυτές σχετίζονται με τον HIV είτε όχι). Ο καθένας μας έχει διαφορετικό ιατρικό ιστορικό. Το ιστορικό μερικών είναι πιο περίπλοκο σε σχέση με το ιστορικό άλλων. Ο επαγγελματίας υγείας που ασχολείται με τη φροντίδα ενός οροθετικού ατόμου οφείλει να είναι ενήμερος για την HIV λοίμωξή του και την αγωγή που λαμβάνει, όπως επίσης και για τους λόγους για τους οποίους τη λαμβάνει, τα πορίσματα των εξετάσεων και το πλάνο υγείας του. Για το λόγο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώνεις τους γιατρούς στους οποίους απευθύνεσαι εκτός ΜΛ για την HIV λοίμωξη , τα CD4 σου και τα φάρμακα που παίρνεις (αντιρετροϊκά και άλλα), ώστε να λαμβάνουν υπόψη και αυτά τα θέματα στη συνολική εκτίμηση και αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζεις.