1.1 Εισαγωγή

Καλώς ήρθες στην πρώτη έντυπη προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα να μιλήσουμε για όσα απασχολούν τα οροθετικά άτομα αναφορικά με την υγεία τους καθώς μεγαλώνουν και μέχρι το γήρας. Αμφιλεγόμενα ζητήματα που αφορούν στη γήρανση.

Πολλοί οροθετικοί, ορισμένοι από τους οποίους ζουν με τον HIV εδώ και πάνω από 20 χρόνια, εισέρχονται πλέον σε μια περίοδο της ζωής τους, στην οποία οι συνέπειες της γήρανσης καθίστανται σιγά σιγά εμφανείς. Άλλα άτομα, επίσης προχωρημένης ηλικίας, τα οποία έχουν προσφάτως διαγνωστεί με τον HIV, αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα ταυτόχρονα με τα γεράματα.

Στο παρελθόν, το να είσαι οροθετικός αυτομάτως σήμαινε ότι είχες ελάχιστες πιθανότητες να γεράσεις με το συμβατικό τρόπο. Όμως, η αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή άλλαξε ριζικά τα δεδομένα. Καθώς το προσδόκιμο ζωής συνεχώς αυξάνει, η φροντίδα υγείας και οι θεραπείες εστιάζουν πλέον περισσότερο στο πώς οι οροθετικοί θα διαχειρίζονται τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τον HIV παράλληλα με τις καταστάσεις ή παθήσεις που συνδέονται με τα γηρατειά και τις επιπλοκές τους, καθώς και σε πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μακροχρόνια αντιρετροϊκή αγωγή.

Ο συγκεκριμένος οδηγός στοχεύει να εξετάσει τα σχετικά προβλήματα, καθώς και να προτείνει δοκιμασμένες πρακτικές, μέσα από τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εν λόγω προκλήσεις.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον παρόντα οδηγό

Στη δημιουργία του συγκεκριμένου οδηγού συνέβαλαν πολλά άτομα που ζουν και μεγαλώνουν με HIV, καθώς επίσης και γιατροί που ειδικεύονται στην HIV λοίμωξη και άλλοι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την αντιμετώπισή της.

Στην παρούσα έκδοση, έχουμε συμπεριλάβει αναφορές σε άλλες πηγές πληροφοριών και σχετικούς οργανισμούς. Επεξηγήσεις των ιατρικών όρων παρατίθενται σε διάφορα σημεία του οδηγού ή/και στο γλωσσάρι.