2.10 Εργοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία και Οστεοπαθητική

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο εργοθεραπευτής παρέχει σωματική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη. Οι εργοθεραπευτές εργάζονται σε όλα τα περιβάλλοντα, μεταξύ αυτών στα επείγοντα, στην επανένταξη, στις ομάδες κοινωνικών υπηρεσιών, στην κοινότητα και στην νοσοκομειακή υποστήριξη κατ’ οίκον, ωστόσο στην Ελλάδα η ειδικότητα αυτή δεν είναι διαδεδομένη. Αξιολογούν την ικανότητα του ασθενούς να φέρνει σε πέρας καθημερινές δραστηριότητες και να αποφασίζει σε ποιο βαθμό οι δραστηριότητες του ασθενούς δυσχεραίνονται από σωματικούς ή ψυχολογικούς παράγοντες. Μπορούν επίσης να προτείνουν την αλλαγή στέγης ή να παρέχουν εξοπλισμό για τη μεγιστοποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς. Ο εν λόγω εξοπλισμός μπορεί να περιλαμβάνει μεγάλες ή/και μικρές αλλαγές στο σπίτι. Μπορεί επίσης απλώς να καταστήσει πιο άνετο τον ύπνο και το περπάτημα του ασθενούς.

Ο εργοθεραπευτής μπορεί επίσης να αξιολογήσει το άγχος, την κατάθλιψη και την επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών ως αποτέλεσμα της οροθετικότητας, της φαρμακευτικής αγωγής ή/και των γηρατειών. Πρακτικά μέτρα όπως τα ημερολόγια και τα βοηθήματα μνήμης, καθώς και συμβουλές για το πώς να βάλεις τις καθημερινές δραστηριότητες σε μια σειρά προκειμένου να αποφευχθεί η αναστάτωση και το άγχος συμπεριλαμβάνονται στο έργο του εργοθεραπευτή.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει στην αποκατάσταση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση της μέγιστης δυνατής κινητικότητας και λειτουργικότητας μέχρι τα βαθιά γεράματα, ανεξαρτήτως του αν η κινητικότητα και η λειτουργικότητα δεν είναι εντελώς ομαλές λόγω τραυματισμού, ασθένειας, γηρατειών ή φθοράς.

Ειδικότερα, οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν νευρομυϊκά προβλήματα (όταν ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα επηρεάζουν τους μύες), όπως η περιφερειακή νευροπάθεια, μυοσκελετικά προβλήματα (μύες, αρθρώσεις, σύνδεσμοι και τένοντες) όπως η οστεοπόρωση, καθώς και το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα. Ο πόνος στον αυχένα και στη μέση είναι οι δύο πιο συνηθισμένες παθήσεις που θεραπεύουν οι φυσικοθεραπευτές.

Διάφορες θεραπευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για την κινητοποίηση και/ή την καλή χρήση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, όπως είναι οι εκτάσεις (τεντώματα) και το μασάζ χρησιμεύουν στην επανεκπαίδευση των μυών που έχουν περιέλθει σε αχρηστία. Η θερμοθεραπεία και κρυοθεραπεία, η ηλεκτρική διέγερση των μυών, ο υπέρηχος και η υδροθεραπεία μπορούν επίσης να επισπεύσουν την ανάρρωση. Ειδικά εκπαιδευμένοι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν και βελονισμό. Η φυσικοθεραπεία καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς.

ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Η οστεοπαθητική χρησιμεύει στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση παθήσεων που συνδέονται με τις αρθρώσεις, τους μυς και τους συνδέσμους. Συμβάλλει στην αυτοΐαση του σώματος. Σαν ολιστική θεραπεία, η εκτίμηση για την οστεοπαθητική περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, τον τρόπο ζωής του, το πώς έχει η τωρινή του κατάσταση, καθώς και μια εξέταση των στάσεων που παίρνει το σώμα του, όταν κάθεται, όταν στέκεται όρθιος, όταν περπατάει, καθώς και το πώς ευθυγραμμίζονται οι μύες και οι αρθρώσεις του.

Η οστεοπαθητική αποτελεί συμπληρωματική θεραπεία (σε συνδυασμό με πιο συμβατικές θεραπείες) και ενδείκνυται για προβλήματα όπως:

  • πόνος στη μέση ή στον αυχένα
  • αρθρίτιδα
  • αθλητικοί τραυματισμοί
  • περιορισμένη κινητικότητα
  • προβλήματα υγείας λόγω επαγγέλματος

Η οστεοπαθητική περιλαμβάνει μια ποικιλία από κατά βάση απαλές, σωματικές τεχνικές, ανάλογα με την ηλικία, τη σωματική κατάσταση και τη διάγνωση του ασθενούς, όπως το μασάζ για τη χαλάρωση των δύσκαμπτων μυών και το τέντωμα που βοηθούν στην κινητικότητα και την καλή χρήση των αρθρώσεων.

Η οστεοπαθητική δεν καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς, οπότε μπορείτε να απευθυνθείτε μόνο σε ιδιώτες οστεοπαθητικούς.

Ο ποδίατρος-ποδολόγος είναι ο επαγγελματίας υγείας που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση προβληματικών καταστάσεων που συνδέονται με τα πόδια και τα κάτω άκρα. Τα γηρατειά συνοδεύονται από επιπλοκές όπως είναι η παραμόρφωση των αρθρώσεων που μπορεί να οφείλεται στην αρθρίτιδα και να οξύνεται από παπούτσια ακατάλληλα για τα πόδια. Επιπλέον, στις επιπλοκές της οροθετικότητας συγκαταλέγονται οι μολύνσεις στα νύχια, δερματικές και αρθριτικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, καθώς και η περιφερειακή νευροπάθεια. Σε όλα τα παραπάνω ενδέχεται η αίσθηση των ποδιών να είναι μειωμένη, γεγονός που συνεπάγεται ότι τα πόδια γίνονται πιο ευάλωτα σε τραυματισμούς. Αυτό από μόνο του είναι σοβαρό, γιατί επηρεάζει το περπάτημα και την ισορροπία, με αποτέλεσμα να περιοριζόμαστε στις κινήσεις μας και τις δραστηριότητές μας ή και να πέφτουμε πιο εύκολα.

Άλλες παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι ποδίατροι:

  • Εκφυλιστικές αλλαγές που οφείλονται σε διαταραχές των οστών και των αρθρώσεων όπως η αρθρίτιδα, καθώς και δερματικά και μυϊκά προβλήματα λόγω διαταραχών στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία
  • Επιπλοκές των παραπάνω που επηρεάζουν τα κάτω άκρα, μεταξύ αυτών διαταραχές στο δέρμα και τα νύχια, π.χ. κάλοι, μυρμηγκιές, κότσι και νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα
  • Τραυματισμοί και μολύνσεις στα πόδια, ειδικά μυκητιάσεις
  • Έλκη που οφείλονται σε διαβήτη, συχνά σε συνεργασία με διαβητολόγους
  • Τακτικό πεντικιούρ για όσους δε μπορούν να φτάσουν τα πόδια τους

Οι ποδίατροι έχουν συγκεκριμένο εξοπλισμό για ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία και συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της κινητικότητας για πολλά ηλικιωμένα άτομα και άτομα με αναπηρίες.

Παρέχουν επίσης συμβουλές για την υγεία και την ασφάλεια των ποδιών σε συνάφεια με το επάγγελμα του ασθενούς και γράφουν ορθώσεις για τον ασθενή. Οι ορθώσεις είναι κατά παραγγελία ορθοπεδικοί κηδεμόνες που κατασκευάζονται ειδικά για να εξομαλύνουν τις ανωμαλίες στα πόδια, να αποτρέπουν περαιτέρω ζημιά και να κάνουν πιο άνετο το περπάτημα.

Οι ποδίατροι δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς, οπότε θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε ιδιώτες.