Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο αδένας του προστάτη παθαίνει διόγκωση και πριν από τα 40, όμως μετά τα 50 πάντα παρατηρείται μια κάποια διόγκωση. Η μικρή διόγκωση του προστάτη θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο της γήρανσης και είναι η λεγόμενη «καλοήθης προστατική υπερπλασία». Είναι μια καλοήθης κατάσταση, που δεν συνδέεται με τον καρκίνο ή με την οροθετικότητα.
Μια μεγαλύτερη διόγκωση του προστάτη μπορεί να συνοδεύεται από ανησυχητικά συμπτώματα για τα οποία απαιτούνται φάρμακα ή εγχείρηση. Ο διογκωμένος αδένας σφίγγει την ουρήθρα, που περνάει μέσα από τον προστάτη, και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:
- Σου παίρνει ώρα να ξεκινήσεις την ούρηση
- Νιώθεις την ανάγκη να ουρείς πιο συχνά, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα
- Αδύναμη, συχνά διακοπτόμενη ροή ούρων
- Το πέος σου στάζει μετά την ούρηση
- Μια αίσθηση ότι η κύστη σου δεν άδειασε εντελώς
Τα συγκεκριμένα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται πάντα όλα μαζί, ποικίλουν από άτομο σε άτομο και ενδέχεται να επιδεινωθούν αν πιείς μεγάλες ποσότητες υγρών (ιδίως αλκοόλ), από τον κρύο καιρό και από φάρμακα που φέρνουν συχνοουρία, όπως μερικά φάρμακα για την πίεση, ή από φάρμακα που προκαλούν μειωμένη ούρηση και τα οποία προκαλούν κατακράτηση ούρων στην κύστη και αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθεις ουρολοίμωξη και πέτρες στους νεφρούς.
Δεν αποκλείεται και μια πλήρης παρεμπόδιση στη ροή των ουρών, η οποία είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και για την οποία απαιτείται επείγουσα ιατρική επέμβαση.
Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να συνοδεύεται από παρόμοια συμπτώματα. Ο γιατρός θα σου κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως δακτυλική εξέταση από το ορθό για να ψηλαφήσει τον προστάτη, ειδική εξέταση αίματος για τον προστάτη (PSA) και υπερηχογράφημα. Αν ανησυχείς για τυχόν συμπτώματα, καλά θα κάνεις να το συζητήσεις εγκαίρως με τον γιατρό σου.