Βούρτσιζε καθημερινά τα δόντια σου:
Οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και κατά προτίμηση δύο φορές την ημέρα. Το υπερβολικά ζωηρό βούρτσισμα δεν ενδείκνυται, γιατί μπορεί να κάνει ζημιά στα ούλα και να προκαλέσει αιμορραγία και υποχώρησή τους. Προτίμησε το απαλό κυκλικό βούρτσισμα για τουλάχιστον δύο λεπτά, σε όλα τα δόντια, και τα μπροστινά και τα πίσω.
Αγόρασε μια καλή οδοντόβουρτσα:
Για κάποιους οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι πιο εύχρηστες, αλλά πρέπει τις χρησιμοποιείς με αποτελεσματικό τρόπο και σε τακτική βάση. Οι περισσότερες οδοντόβουρτσες περιέχουν οδηγίες για το πότε πρέπει να αντικατασταθούν. Το βούρτσισμα με τη λάθος οδοντόβουρτσα συχνά σε αναγκάζει να βουρτσίζεις πιο σκληρά για να κρατήσεις τα δόντια σου καθαρά, όμως έτσι κινδυνεύεις να κάνεις επιπλέον ζημιά στα ούλα σου.
Οδοντικό νήμα:
Έχει σημασία να χρησιμοποιείς σωστά το οδοντικό νήμα, αλλιώς μπορεί να πάθεις ζημιά. Ο οδοντίατρός σου θα σε συμβουλεύσει σχετικά. Είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείς γιατί όσο μεγαλώνεις τα ούλα αρχίζουν φυσιολογικά να υποχωρούν και η χρήση οδοντικού νήματος ενδεχομένως να καθυστερήσει την όλη διαδικασία.
Η οδοντόπαστα πρέπει να περιέχει φθόριο:
Το φθόριο είναι ένα φυσικό μέταλλο που βρίσκεται σε πολλές τροφές και στο πόσιμο νερό. Το φθόριο ενδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών και το κάνει πιο ανθεκτικό στη φθορά των δοντιών. Η πλάκα είναι μια λεπτή, κολλώδης μεμβράνη βακτηριδίων που συνεχώς σχηματίζεται στα δόντια σου. Το φθόριο μειώνει τη δημιουργία πλάκας. Εδώ και πάνω από 50 χρόνια γίνονται έρευνες για την προσθήκη φθορίου στο νερό, αφού έχει αποδειχθεί ότι η φθορίωση του νερού μειώνει τη φθορά των δοντιών κατά 40-60%.
Στοματικό διάλυμα:
Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα περιέχουν φθόριο και συμβάλλουν επίσης στη μείωση της πλάκας. Ορισμένα στοματικά διαλύματα περιέχουν αλκοόλ ως συντηρητικό και μπορεί να σου αφήσουν μια δυσάρεστη αίσθηση καψίματος, ειδικά σε ούλα που υποχωρούν ή σε άφθες. Υπάρχουν και στοματικά διαλύματα χωρίς αλκοόλ, τα οποία θεωρούνται εξίσου αποτελεσματικά.
Κάνε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σου:
Τέλος, είναι ζωτικής σημασίας να θυμάσαι ότι η γήρανση, όπως και η HIV λοίμωξη, επηρεάζουν τα ούλα και τα δόντια σου. Χρησιμοποιούμε το στόμα και τα δόντια μας για κάθε λογής πράγματα καθημερινά και το χαμόγελο είναι ένα από αυτά.
Στοματική και οδοντική υγιεινή
Τα προβλήματα με τα δόντια είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε κάθε ηλικία. Η φθορά στα δόντια και στα ούλα με το πέρασμα της ηλικίας είναι κάτι το αναμενόμενο. Σε οροθετικούς που δεν παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για τον HIV εμφανίζονται συμπτώματα στο στόμα που συνήθως αποτελούν ένδειξη ότι πρέπει να ξεκινήσουν αγωγή. Ωστόσο ο συγκεκριμένος οδηγός δεν αφορά τέτοιες περιπτώσεις.
Η πλάκα, που αποτελείται από βακτηρίδια και κατάλοιπα τροφών, φθείρει περιοχές των δοντιών και προκαλεί τη λεγόμενη τερηδόνα, κατόπιν δημιουργεί τρύπες στα δόντια (οδοντικές κοιλότητες) και τελικά ουλίτιδα. Πρέπει να αντιμετωπίσεις τις οδοντικές κοιλότητες το συντομότερο δυνατό, γιατί οι μεγαλύτερες τρύπες στα δόντια μπορεί να οδηγήσουν στην εξάπλωση της μόλυνσης και στην απώλεια δοντιών. Ωστόσο, τα δόντια δεν επηρεάζονται άμεσα από την οροθετικότητα ή από την αντιρετροϊκή θεραπεία. Προς το παρόν, δεν έχουμε επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η οστεοπόρωση που σχετίζεται με την HIV λοίμωξη ή την αντιρετροϊκή αγωγή επηρεάζει τη σκελετική δομή που στηρίζει τα δόντια.
Ένα ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω γήρατος ή/και οροθετικότητας ενδεχομένως να επηρεάσει το βαθμό και το ρυθμό με τον οποίο θα επιδεινωθεί η κατάσταση και οι ασθένειες του στόματος ή/και των ούλων. Η ουλίτιδα και οι άφθες είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο διαβήτης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και κάποια «ψυχαγωγικά» ναρκωτικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ουλίτιδα.
Ο ιός του απλού έρπητα, που προκαλεί το γνωστό επιχείλιο έρπητα, μπορεί να επεκταθεί στο εσωτερικό του στόματος και στα ούλα.
Το σάλιο είναι πολύ σημαντικό στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Η ξηροστομία ευνοεί την εμφάνιση τερηδόνας. Η φαρμακευτική αγωγή κατά του HIV, η πίεση, η κατάθλιψη και οι ηπατίτιδες Β και C μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία. Αν η ξηροστομία σου δημιουργεί πρόβλημα, ίσως σε βοηθήσει το τεχνητό σάλιο ή κάποια άλλα μη φαρμακευτικά σκευάσματα. Αν όμως έχει γίνει ανυπόφορη, μπορεί να χρειαστεί να μιλήσεις με το γιατρό σου και να αλλάξεις το φάρμακο που μπορεί να την προκαλεί ή να αναζητήσεις την αιτία με ειδικές εξετάσεις.
Όλες οι διαδικασίες και οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση ασθενειών ή ανωμαλιών στα δόντια ή στα ούλα, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης δοντιών, γίνονται με ασφάλεια σε όλα τα οροθετικά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρέπει να συζητήσεις όλες τις λεπτομέρειες με τον οδοντίατρό σου. Προφανώς, ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσεις το στόμα σου σε καλή κατάσταση είναι να διατηρείς καλή στοματική υγιεινή.