Η κατάλληλη ιατρική φροντίδα παρατείνει τη ζωή των οροθετικών και αποτρέπει επιπλοκές στην υγεία τους. Οι εν λόγω επιπλοκές όχι μόνο επιφυλάσσουν κινδύνους για τον οροθετικό αλλά μπορεί ακόμα να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής του. Επιπλέον, το κόστος τους επιβαρύνει τις ιατρικές υπηρεσίες.
Καθώς συσσωρεύεται όλο και περισσότερη επιστημονική γνώση για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας οροθετικότητας και της αντιρετροϊκής αγωγής, βλέπουμε ότι τόσο ο ίδιος ο ιός, όσο και η φαρμακευτική αγωγή επηρεάζουν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό λειτουργιών του οργανισμού. Κατά συνέπεια, είναι ζωτικής σημασίας ως οροθετικός να έχεις πρόσβαση και σε άλλους ειδικούς.
Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης το να έχεις καλύτερη πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα, σε συνδυασμό με τα πιθανά προβλήματα υγείας που προκαλούν τα γηρατειά, ενέχει αυξημένο οικονομικό κόστος. Για το λόγο αυτό, το να γνωρίζεις πού μπορείς να απευθυνθείς είναι καίριας σημασίας.
Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να αναπτύξεις καλή σχέση με το γιατρό που σε παρακολουθεί στη ΜΛ, γιατί σε αυτόν θα απευθύνεσαι για τα προβλήματα της οροθετικότητάς σου αλλά ενδεχομένως και για άλλα θέματα υγείας, ώστε να σε κατευθύνει σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Επίσης, κάθε φορά που απευθύνεσαι σε γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, για άλλα θέματα υγείας, άσχετα με τον HIV (π.χ., μυοσκελετικά προβλήματα, αλλεργίες, οδοντιατρικά, οφθαλμιατρικά) είναι προς δικό σου όφελος να αποκαλύψεις την οροθετικότητά σου, γιατί είναι μια σημαντικότατη πληροφορία, που επηρεάζει τόσο τη διάγνωση, όσο και τη σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματος που έχεις.
Αν θεωρείς ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα εχεμύθειας ή στιγματισμού, ρώτησε στη ΜΛ ή στο Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας ή σε κάποια ΜΚΟ υποστήριξης οροθετικών σε ποιο γιατρό μπορείς να απευθυνθείς με ασφάλεια, γιατί είναι σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει ότι ζεις με HIV, ακόμα και για φαινομενικά «άσχετα» θέματα υγείας.
Κάθε φάρμακο που θα σου γράψει ένας γιατρός άλλης ειδικότητας εκτός ΜΛ ενδέχεται να αλληλεπιδρά με την αντιρετροϊκή αγωγή που παίρνεις, με αποτέλεσμα η ταυτόχρονη λήψη τους να είναι επικίνδυνη – μπορεί να μειώνει ή να αυξάνει το ένα ή το άλλο φάρμακο ή ακόμα και να προκαλέσει σοβαρότατες επιπλοκές. Αν δεν είσαι βέβαιος αν τα φάρμακα που σου γράφουν άλλοι γιατροί μπορείς να τα πάρεις χωρίς επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της αντιρετροϊκής σου αγωγής, ρώτα το γιατρό που σε παρακολουθεί στη ΜΛ πριν τα πάρεις! Υπάρχουν ιστοσελίδες και εφαρμογές στο κινητό σου όπου μπορείς να τσεκάρεις αν τα αντιρετροϊκά που παίρνεις αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα, αλλά καλύτερα να απευθυνθείς στο γιατρό σου.
Όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα υγείας ως οροθετικός, μπορείς πρώτα να απευθυνθείς στη ΜΛ κλείνοντας ραντεβού και από εκεί να σε κατευθύνουν πού να πας – σε άλλα τμήματα του ίδιου νοσοκομείου, σε άλλα νοσοκομεία ή σε ιδιώτες γιατρούς.
Για οδοντιατρική περίθαλψη, ζήτησε πληροφορίες από το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας για οδοντιάτρους που είναι φιλικοί σε οροθετικά άτομα και δέχονται πρόθυμα να τα αναλάβουν.
Καθώς γερνάς με τον HIV και με την αντιρετροϊκή αγωγή, είναι σημαντικό να παρακολουθείς τη λειτουργία της καρδιάς σου, των νεφρών σου και του συκωτιού σου, αφού με την ηλικία αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και διαβήτη, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Οι τακτικές εξετάσεις που κάνεις σύμφωνα με το πρόγραμμα της παρακολούθησής σου στη ΜΛ σου, θα ανιχνεύσουν τυχόν επιδείνωση της υγείας σου (π.χ. αυξημένα τριγλυκερίδια ή τρανσαμινάσες) και ίσως χρειαστεί επαναληπτική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως δεν αρκεί η παρακολούθησή σου εντός ΜΛ και θα χρειαστεί να κάνεις αιματολογικές εξετάσεις συχνότερα, εκτός ΜΛ, μέσα από τον ασφαλιστικό σου φορέα. Εξυπακούεται ότι σε όποιον γιατρό απευθύνεσαι για τέτοια θέματα υγείας, πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει ότι είσαι οροθετικός και αν παίρνεις αντιρετροϊκή (ή άλλη) αγωγή.